35 Comments

  1. admin
    03/03/2012 @ 3:22 am

    Saya ada 5 orang anak…kesemuanya saya mengharamkan vaksin disuntik pada mereka…alhamdullilah anak-anak saya sihat sampai hari ini..kalau sakit pun cepat sembuh. anak saya sulung umur 14 tahun dan yang bongsu sekarang 10 bulan tak pernah kami bawa jumpa doktor. Rawatan kami sebagai ibubapa cuma guna ayat -ayat Quran dan solat atau buat air tawar..Tak perlu habis duit..tak perlu habis masa…apa yang penting kita bagi mereka sumber rezeki yang halal dan bersih..gunalah sebaikmungkin kelebihan yang Allah SWT beri pada kita sebagai seorang muslim insyaAllah hidup ini akan jadi lebih selamat dan selesa. Yakinlah sebulat hati bahwa hanya Allah SWT yang boleh beri mudarat dan manafaat pada kita dan keluaraga.

  2. Nur
    01/04/2012 @ 9:56 am

    Salam, saya ada 4 orang anak. Kesemua anak saya mendapat imunisasi yang lengkap. Alhamdulillah sehingga sekarang semuanya sihat dan tiada masalah. Anak-anak saya juga jarang bahkan setahun sekali kena demam atau flu dapat dihindari. Apa yang pasti saya mengamalkan penyusuan susu ibu sepenuhnya dari lahir sehingga usia 6 bulan dan meneruskan sehingga umur 2 tahun. Anak-anak saya juga cergas dan bijak. Apa yang penting bagi saya adalah didikan dan amalan kita dalam kehidupan seharian samaada dari segi pemakanan dan aktiviti serta jagaan kebersihan diri dan persekitaran. Kesihatan yang baik bagi saya adalah amalan kebersihan diri, rohani, pemakanan, pakaian dan segala-galanya. ALhamdulillah atas kurniaan dan hidayah Allah ini.

  3. imanurhikmah
    18/05/2012 @ 3:43 pm

    salam kpd admin,sy ingin minta pndapat dan tunjuk ajar..skrg sy mgndung,perlukah sy tidak mengambil sbrg suntikan dr doktor ketika mengandung,dan boleh kah sy menolak suntikan tersebut dan suntikan yang akan datang slps anak sy dilahirkan?adakah pihak hospital menerima untuk penolakan tersebut?adakah semua suntikan itu wajib jika anak dilahirkan hi hospital kerajaan atau swasta?

  4. imanurhikmah
    05/06/2012 @ 9:42 am

    salammmmm…..xde org ke page nie????

  5. admin
    25/06/2012 @ 10:10 pm

    Maaf pada imanurhikmah kerana tak perasan ada soalan di sini…Saya hanya berani beri pandangan apa yang kami sekeluarga buat…Pertama sekali alhamdullilah Isteri saya faham dan mengerti tentang perkara ini….Ya masa mengandung isteri saya tak pergi ambil sbrg. suntikan pun..kadang-kadang pergi ke klinik berdekatan tapi just cek kandungan saja…misi bising tak mahu ambil suntikan tapi apa diaorang boleh buat itu hak kita dan terpulang pada kita..undang2 Malaysia tiada mewajibkan begitu…tapi..isteri jawab senang je..suami tak izin…Begitu juga lepas bersalin misi pun bising kerana tak suntik anak dan isteri jawab macam biasa suami tak izin…akhir sekali pihak klinik hubungi saya dan saya jumpa doktor yang berkenaan untuk sain satu borang atau surat pelepasan
    bahawa saya akan bertanggungjawab sekiranya berlaku perkara2 yang ditakuti oleh pihak klinik tersebut…that it.

  6. amin
    08/10/2012 @ 11:33 pm

    adakah btul apa yg di tulis ini…ada tak kajian yg membuktikan semua ini?
    Rasulullal SAW bersabda ?Allah telah menurunkan penyakit dan ubatnya, maka setiap penyakit mempunyai ubatnya. Cari dan ambillah ubat dan jangan menggunakan barang yang haram sebagai ubat? (riwayat Abu Dawud)
    dan bukankah vaksin juga sejenis ubat….???

  7. Molly
    01/03/2013 @ 4:38 pm

    Amin – buat la research – pada saya site ni sangat berguna – saya pun bermasalah lepas melahirkan anak – kena lecture dgn nurse dan dr sbb tak bagi suntik anak. saya tak tergamak nak izinkan, malah saya rasa berdosa. buka la natural health website sebagai contoh mercola.com dan baca dan nilai sendiri.

  8. sherlieanna
    22/03/2013 @ 10:11 pm

    anak sy skg umur 4&3 thn.. vaksin mmg complete tp ank sy kerap sakit dan masuk wad.. rasa bersalah sgt bila dh baca keburukan tentang vaksin ni..

  9. Nur
    10/04/2013 @ 5:22 pm

    Assalamualaikum, Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang memberi kesedaran kepada kami sekeluarga tentang bahaya vaksin dari awal.

    Kali pertama saya mengandung dan pergi check up di klinik, nurse bising dan marah sebab saya dan suami tak nak ambil suntikan vaksin. Mereka menakut-nakutkan kami dengan kemungkinan anak dalam kandungan akan dapat mudarat sekiranya tidak ambil vaksin. Sekali suami saya balas, “Itu hak kami sebagai rakyat Malaysia” maka nurse pun terdiam. Walaupun kami sudah memberitahu bahawa vaksin itu bahaya, mereka tetap mempertahankannya. Mereka bertambah marah bila saya menolak untuk melakukan ultrasound. Tuan Puan, sila buat research tentang bahaya ultrasound. Saya juga menolak untuk mengambil pil-pil yang mereka ingin beri. Jawapan suami kepada mereka, kerana pil2 yang mereka ingin beri adalah chemical. Tuan Puan, sila kaji tentang ubat-ubatan hospital. Jadi, tujuan saya pergi check up hanya untuk mendapatkan buku merah supaya bila tiba masa bersalin kakitangan hospital “kurang bising”.

    Tiba saat hampir bersalin, doktor memanggil saya untuk bertanya soalan. Doktor hairan kenapa saya tak mahu ambil vaksin, ubat-ubat hospital. Jawapan saya pada doktor. “Saya tak pasti apakah kandungan dalam vaksin dan ubat haram atau halal. Maka saya tidak akan menerima untuk dimasukkan ke dalam badan.” Doktor pun mengangguk. Doktor menakut-nakutkan saya sekiranya saya tidak ambil apa yang mereka sarankan, akan terjadi bahaya kepada saya seperti tumpah darah. Saya berkata kepada doktor,” InshaAllah perkara seperti itu tak akan terjadi. Ini semua kuasa Allah. Saya sudah jaga kandungan saya sebaik mungkin dan saya berdoa agar Allah selamatkan dan permudahkan urusan kelahiran anak.” Wahai para doktor, anda terlalu fokus kepada apa yang anda pelajari mengatakan bahaya itu dan ini, lupakah anda ini semua kuasa Allah?
    Saya dan suami juga menolak untuk dibius saat melahirkan anak. Maka para nurse di situ mengatakan “Kesian awak, suami tak bagi awk kena bius.. sakit awak..” Ingatlah para jururawat sekalian, sakit bersalin itu banyak ganjaran yang Allah nak bagi. Kalau mati, maka syahidlah si ibu. Di manakah kerugian di situ??
    Alhamdulillah anak saya selamat dilahirkan. Kami tidak benarkan anak kami menerima vaksin. Itu tanggungjawab kami sebagai ibu bapa. ALhamdulillah, anak kami sampai sekarang sihat dan cerdas.

  10. Noor
    13/04/2013 @ 5:00 pm

    Fatwa on Preventing child vaccination: Permissable?infad.usim.edu.my/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=10313

  11. Noor
    13/04/2013 @ 5:11 pm

    Yusuf Qardhawi on vaccines;

    First, it is a duty upon every Muslim to ward off harm as much as he can. He must not do something that may cause him harm or lead to his death

    Second, parents are responsible for providing their children as much as they can with all means of protection and immunity against harm and diseases in order to save them long-life suffering.

    Third, people in authority in every country are to enact laws and take actions, by means of which the health of people in general, and children in particular, is to be protected against diseases

    Fourth, things are primarily in a state of purity

    http://infad.usim.edu.my/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=10313

  12. Noor
    13/04/2013 @ 5:16 pm

  13. ummu iffah izz
    17/04/2013 @ 2:27 pm

    .mna mungkin yg najis dan haram bawa begitu byk kebaikan..sy dh suntik ank sy smpai 6 bln..in sya allah..lepas ni sy xnk dah..sy kecewa dan rasa tertipu kerana tidk diberi pilihan..sy akn berjuang..sya akn cuba sebarkn mklumat ttg ini kpda ibubapa spya mrk blh buat penilaian sndiri..bila kita dah tahu tapi berdiam diri mknanya kita subahat memberi anak2 bangsa hal yg haram sejurus selepas dilahirkn.

  14. Noor
    17/04/2013 @ 9:57 pm

    Correct me if im wrong, most data given above are outdated, all data are dated in the 90’s….ini data terbaru in april 2013, measles outbreak in uk http://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-22164296.
    Terpulang pada pendapat masing2, tp saya sebagai doktor tiada masalah dgn vaccination as disease prevention….polio almost not seen in malaysia after the vaccination, it has been eradicated…..kemungkinan measles outbreak akan berlaku di malaysia disebabkan kumpulan anti vaksinasi ini. Dont simply follow others without knowing the facts, polisi dibuat to benefit our kids…doctors bukan simply nak force patient to take medications/treatment or any procedure….bagi saya if vaccination do more harm than good, definitely ramai doctors akan refuse vaccination for their kids…tp non of my medical colleagues refuse vaccination so far….fikirlah dengan bijak dan fikirkan implikasi atas tindakan kita atas anak2 yg dikasihi

  15. Noor
    19/04/2013 @ 1:37 pm

    http://www.facebook.com/HidayahIsmawi/posts/10200878427
    833839

    Sharing another doctor’s view

    Apabila seorang doktor memberi nasihat tentang sesuatu isu yang jelas berkenaan dengan ilmu perubatan (contoh: vaksin) dengan memberikan penjelasan dan huraian berdasarkan apa yang telah dipelajarinya dia dituduh

    1) tidak yakin dengan hari kiamat atau takdir Allah
    2) menganggungkan zionis dan yahudi
    3) tidak mengendahkan jihad saudara se-Islam
    4) menyokong biological weapons musuh-musuh Islam
    5) buta mata dan buta hati

    Astaghfirullahulazim.

    Saya sedih. Bukankah kita sangat memerlukan doktor-doktor muslim yang berwibawa? Kalau begitu, mengapa bila doktor muslim berbicara tentang ilmu perubatan, kami dituduh begitu sekali? Kami juga mempunyai tanggungjawab untuk menyampaikan apa yang kami tahu. Itu antara yang akan disoal nanti. Saya tidak faham mengapa sangat susah untuk menerima pandangan doktor perubatan dalam soal ilmu perubatan sedangkan Allah berfirman

    ?فسألو اهل الذكر ان كنتم لاتعلمون? ? (Al-Anbiya, 21:7)
    ?Bertanyalah kpd yg mengetahui (ahli dlm sesuatu bidang) jika kamu tidak mengetahui!?

    Sudah tentu ilmu manusia itu terbatas tetapi tidakkah mereka yang mempelajari ilmu itu dengan mendalam dan berjuang setiap hari dalam bidang itu sekurang-kurangnya harus diberi ruang untuk berkongsi apa yang mereka pelajari?

    Sekiranya setiap ilmu “dunia” itu secara automatik dilabel sebagai tidak islamik, saya yang kofius, hati siapa yang tertutup sebenarnya.

  16. Noor
    19/04/2013 @ 1:42 pm

    Dr Rachael Dunlop
    Saturday 12 November 2011 10:15am
    8723738(1881)
    .
    A recent survey found more than two thirds of us research our medications on-line and half of us turn to ?Dr Google? for diagnosis. But how do you know the information you are getting online is accurate? Basically, you don?t. In fact studies show if you search Google for ?vaccination?, 60% of the results will not only be misleading but downright scary. In a time when vaccine-preventable diseases such as whooping cough and measles are in the news again, it?s critically important to know the facts about vaccination so that you can protect your kids and yourself.

    So, let?s take a look at some of the common myths about vaccination and why they?re wrong.

    Myth 1: Vaccines cause autism.

    No doubt you?ve heard this myth ? it?s been around for some time now. In a nutshell, there is no solid scientific evidence for a link between vaccines and autism. And believe me, science has been looking for well over 14 years. The theory that vaccines cause autism was first suggested by Andrew Wakefield in 1998. Since then, Wakefield?s paper has been discredited and withdrawn from The Lancet and Wakefield has lost his medical licence for showing ?callous disregard? for children?s welfare.

    Since 1998 there have been countless large and comprehensive studies looking for a link between vaccines and autism, but the evidence keeps coming up negative. The largest study was done in Denmark and covered all children born from January 1991 through December 1998. A total of 537,303 children of which eighty-two percent were vaccinated for MMR were examined and there was no association between vaccination and the development of autistic disorder.

    Further, in August 2011, an exhaustive review of the scientific literature by the Institute of Medicine in the US concluded that overall ?few health problems are caused by or clearly associated with vaccines?. And when I say ?exhaustive review?, I mean 12,000 peer-reviewed articles, covering eight different vaccines were pored over by a committee of 18 experts in the largest review of adverse events associated with vaccines since 1994. It was a thorough and herculean effort concluding that there is no causal relationship between vaccines and autism.

    Myth 2: Vaccines contain mercury

    Mercury was removed from all routine childhood vaccines in Australia in the year 2000 (with the exception of one type of HepB vaccine which contains trace amounts) and it was never in the MMR vaccine. Prior to 2000, thimerosal, an organomercury compound, was used in the manufacturing process of vaccines as a preservative. The process left only trace amounts in the finished product ? you ingest more mercury when you eat a can of tuna than you would ever get from a vaccine. Also there are two types of mercury ? methyl mercury is the scary environmental toxin that ?bioaccumulates? in your body, and ethyl mercury the type found in thimerosal, which does not bioaccumulate.
    If thimerosal was implicated in autism, you would expect a significant drop in cases after its removal. Instead the opposite is true ? autism rates continue to rise.

    Myth 3: Vaccines contain toxic ingredients

    Jenny McCarthy whose son was diagnosed with autism led the charge against vaccinations claiming there was a link between the condition and immunisations.
    Look anywhere on the Internet and you?ll find long scary looking lists of chemicals that anti-vaccine advocates claim are present in vaccines. Things such as anti-freeze, formaldehyde, aluminium phosphate, human fetal tissue, monkey kidney and lung cells, and most famously mercury. They also claim vaccines cause diseases such as AIDS, asthma, autism, cancers, diabetes, leukemia, lupus, SIDS, the list goes on. Many of these claims are quite simply untrue. The rest, without exception, misrepresent the facts.

    For example, some viruses are grown on cell lines in the laboratory that were obtained from aborted fetal tissue many years ago. When a virus is grown on cells like these, it is extensively purified and many steps later, prepared into a vaccine. To say there are aborted human fetus cells in the vaccine is a bit like saying there is dirt in apples since they were once grown on a tree that grew in dirt. It?s misleading, scaremongering and simply not true. As for formaldehyde, there are trace amounts of formaldehyde in vaccines but much less than what your body naturally produces everyday.

    Some vaccines do contain tiny amounts of metals like aluminium which have been used for over 80 years to increase the effectiveness of the vaccine. These are known as ?adjuvants? and work like a booster to kick start the immune system into making antibodies. But just as the ?dose makes the poison?, the concentrations of these metals are so low as to not be harmful to the body. Similarly, small doses of paracetamol cure pain but large doses have been known to cause liver failure.

    Myth 4: Vaccines have never been tested.

    All vaccines currently available in Australia must pass stringent safety testing before being approved for use by the Therapeutic Goods Administration (TGA), which is our government body responsible for regulating pharmaceuticals. Multiple clinical trials for safety and effectiveness are also performed as part of the development process (which takes anywhere between 10 to 15?years, and many millions of dollars) and safety monitoring continues for as long as the vaccine is in use.

    For example with the polio vaccine, two million kids were involved in the field trial which was conducted in the US in 1954. More recently, the safety of the new cervical cancer vaccines was studied in large-scale clinical trials involving more than 50,000 people before being licensed for use. Safety continues to be monitored after 35 million doses with the majority of side effects being fever, headache and other minor ailments.

    Like any medical procedure there are risks associated with the use of vaccines. This was brought to light in 2010 when dozens of kids suffered high temperatures and convulsions following administration of the flu vaccine. The vaccine was immediately withdrawn from use and the government commenced an investigation.

    When people claim that vaccines have ?never been tested? they usually mean that they have not undergone randomized placebo controlled trials (RCTs). To do an RCT of a vaccine you would need to take two groups of kids, give one group the vaccine, and the other a placebo, then expose both groups to the disease to see which ones survive. Raise your hand if you can see the problem here?

    Not only would such an experiment be unethical, it?s unnecessary. We have extensive evidence demonstrating the effectiveness of vaccines; the eradication of smallpox and the near-eradication of polio from the world are just two examples.

    Myth 5: Vaccines don?t work because children who are vaccinated can still get the disease.

    No vaccine is 100% effective, and since everybody?s physiology is different, not everyone will develop immunity to the same degree; a vaccine is not a force field. But while you can still breathe in a virus or pick up bacteria off a door handle, the seriousness of the disease will be significantly reduced if you have been vaccinated. In the case of pertussis or whooping cough, severe complications such as seizures and pneumonia occur almost exclusively in unvaccinated people and one in every 200 babies who contract the disease will die.

    Also, vaccine-induced and naturally acquired immunity fades over time. Notably, immunity from the whooping cough is not lifelong and infected adults, including child care workers and early years professionals, may be passing the infection on to children. This is why it is so important to get boosters if you are around young kids ? especially those who are too young to be vaccinated. If you?re a parent make sure you, the grandparents, and other relatives and friends have boosters before they get to meet baby. Talk to your GP for advice on pertussis boosters (which are free until June 2012 in Victoria).

    Myth 6: Improved living standards, not vaccination have reduced disease.

    The iron lung, the machine used to keep polio patients alive.
    The three most significant factors in the reduction of infectious disease have been clean water, sewerage systems, and vaccination. But even in isolation, vaccination has made a huge dent in reducing rates of disease. Following the introduction of the national meningococcal C immunisation program in January 2003, the number of cases decreased by 39% while numbers of people admitted to hospital with the disease was down by 47%. When the Haemophilus influenzae type B (Hib) vaccination was introduced into Australia in 1992 there was a 94% reduction in cases in children under the age of five (the most frequent illnesses caused by Hib are meningitis, septicemia and pneumonia). Yet living conditions in Australia have changed only marginally since 1992 or 2003. Vaccines have also significantly reduced suffering from the complications of infectious disease. Whilst mortality from polio was less than twenty percent, complications such as paralysis, skeletal deformities, and prolonged immobility during confinement in an iron lung caused significant suffering, all of which were eliminated by widespread vaccination.

    Myth 7: Infectious diseases are not serious; children are meant to get?them.

    Just because they?re called ?childhood diseases? doesn?t mean it?s okay for kids to get them and neither are they necessarily benign. Let?s take a look at whooping cough as an example, since Australia has been the grips of an epidemic for several years now.

    Whooping cough is much more than ?just a bad cough?. Kids often turn blue from lack of oxygen during coughing fits, they may vomit after severe attacks, and even fracture ribs. There is no cure for whooping cough ? antibiotics are given to help stop the transmission to others ? you just have to hope your immune system can fight it. Severe complications such as pneumonia and brain damage occur almost exclusively in unvaccinated people and in babies under 6 months of age the symptoms can be severe or life threatening. Whooping cough is also known as the 100-day cough making it a chronic and potentially fatal disease.

    If you still think infectious diseases are harmless, wander through your local cemetery one day and note how many children died from diseases that we no longer see in society today ? stamped out largely due to mass vaccination. Some of us are old enough to remember the images of children in iron lungs and calipers during the scourge of polio, which was wiped out by vaccination.

    Myth 8: Vaccines cause or spread the diseases they are supposed to?prevent.

    It’s easy to make vaccinations look terrifying, but they’re a child’s best friend.
    Experiencing a slight temperature and/or a sore arm after getting a vaccine is actually a good thing. While some people misinterpret this as ?getting the flu after the flu vaccine? it simply indicates that your immune system is responding. Vaccines work by priming your immune system with a part of the disease, usually inactivated particles or a fraction of the organism, so that it can make antibodies. This means next time you come across the disease in the environment your body is ready with an arsenal of antibodies to attack it before it can make you really sick.

    Vaccines are not 100% safe ? no medical intervention is without risk ? and mistakes do happen. In the 1950s in America there was a spate of cases of polio caused by the vaccine, but this was due to a mistake in the manufacturing process and was quickly corrected. Regulations, monitoring and quality control has greatly increased since that time, meaning incidents such as this are very unlikely to be repeated. The risks associated with the disease greatly outweigh the risk from a vaccine.

    Myth 9: My child?s immune system will be overwhelmed.

    Some parents worry that vaccines weaken or overwhelm the immune system, particularly when given to babies or when multiple vaccines are given at the same time. Children are exposed to many foreign particles on a daily basis through activities such as routine eating, drinking and playing and vaccines contain only a tiny number in comparison to what children encounter every day in their environment. The amount of immune challenges that children fight every day (2,000 ? 6,000) is significantly greater than the number of antigens in any combination of vaccines

  17. Noor
    29/04/2013 @ 10:57 pm

    http://www.immunise4life.my/
    Malaysia’s 1st community education programme on immunisation

  18. acap
    07/06/2013 @ 11:48 pm

    Sy bekerja di sabah dan sy lihat kesan sbb tidak diberi vaksin,kanak filipino menghidap tb,bayi bari lahir kejang otot disebab tetanus…mudah sgt para bijak pandai mencari ilmu internet dan membuat kesimpulan mudah…tawakal…

  19. Zaidi
    11/06/2013 @ 11:32 am

    Mohon admin untuk jawab kepada Doktor Nor.
    Saya juga hairan dengan fakta yang diberikan.

    Adakah semua doktor muslim tidak mengetahui hal ini dan sengaja membiarkan umat islam terus ditipu oleh Yahudi?

  20. Anonymous
    11/06/2013 @ 7:21 pm

    admin jangan kerana kebodohan admin dalam perubatan mengheret orang dalam kebodohan itu…nanti admin jawab diakhirat atas kebodohan admin sendiri…ambil article dari sumber yang tak jelas dan salah..kemudian orang yang tak tahu apa ikut tanpa fikir..kalo nak belajar apa-apa ilmu henadakla berguru bukan baca article semata..belajar tanpa berguru ibarat belajar dengan syaitan..admin sepatut lebih fhm ini

  21. Anonymous
    11/06/2013 @ 7:25 pm

    kami dari kumpulan doktor islam sangat menentang apa yang admin lakukan…sebenarnya banyak kebaikan vaksin dari keburukan…para pembaca jangan terlalu mempercayai admin ini…kita pun tidak menganali dia dan apa sebenarnya tujuan dia..

  22. Anonymous
    11/06/2013 @ 7:55 pm

    Admin,kamu bercakap anak2 awak sihat juga sbb vaksin membantu…kerana vaksin negara kita bebas dari penyakit itu..cuba anak awak lahir sewaktu vaksin baru diperkenalkan dan awak menolak..pasti anak awak akan menderita..kalo anak awak ke negara yg lain seperti indonesia dan sebagai nya dimana vaksin belum menyeluruh baru awak tahu betapa pentingnya vaksin…jgn jadi bodoh dan jangan mengajak org lain jadi bodoh mcm awak

  23. iman
    01/07/2013 @ 11:07 pm

    maklumat yg yg baca dr fb ajer..kengkonon tak nak vaksin tapi duk melantak kfc lah..mcd lah blh pulak

  24. radzi
    01/07/2013 @ 11:08 pm

    Kpda golongan anti vaksin kurangkan bawa anak keluar…nanti berjangkit kat ank org lain lak

  25. ingin tahu
    23/10/2013 @ 9:45 am

    Doctor2 juga mengambil vaksin kah untuk anak2 mereka??

  26. doa pengasih surah yusuf
    01/06/2014 @ 2:31 pm

    The latest Disney villain to enter the fray, Mother Gothel was a selfish and vain woman who was obsessed with
    her youthful looks. The stock market is also going through a natural correction,
    much like it did in 1939. Never worry about the reason for the split-up or the reason that started the argument, they were
    uncontrollable reasons.

  27. anonymous
    03/02/2015 @ 6:35 am

    Ya, ni memang agenda yahudi. Apabila ramai ibu bapa yg beragama islam menolak vaksin, kemunculan pelbagai penyakit berjangkit seperti polio, measles, rubella..maka lebih ramai anak2 islam yg mengalami kecacatatn, keluar masuk hospital. Dengan itu, berjayalah agenda yahudi utk melemahkan kaum muslim – akibat kebodohan org Islam yg membenarkan agenda yahudi memusnahkan orang Islam sendiri

  28. ibu bapa anti yahudi
    03/02/2015 @ 6:36 am

    Ya, ni memang agenda yahudi. Apabila ramai ibu bapa yg beragama islam menolak vaksin, kemunculan pelbagai penyakit berjangkit seperti polio, measles, rubella..maka lebih ramai anak2 islam yg mengalami kecacatatn, keluar masuk hospital. Dengan itu, berjayalah agenda yahudi utk melemahkan kaum muslim – akibat kebodohan org Islam yg membenarkan agenda yahudi memusnahkan orang Islam sendiri

  29. hamba Allah
    06/05/2015 @ 11:13 pm

    Org yahudi duk tepuk tgn la tgk kite sesame Islam duk berkelahi gini..Allahhu..
    Jgn mudah duk Kate org bodoh nanti kene kat diri sendiri..
    Admin bg pendapat dia.. Klau sape yg xleh Terima tu jgn duk kalut la nak marah2..u all pon sendiri xtau or pening pasal vaksin ni.. Cari la jwpn sendiri kan senang.. Awk pon xtau pastu awk bising2,, Para doktor2 islam ni mmg cara bercakap mcm ni ye pakai bodoh2 bagai.. Allahhu.. Dunia ni nmpk mudah ke nk ngate org..fitnah org.. Kat akhirat ingt Senang nk merangkak cari balik org yg kite duk ngate tu?? Sy pon x knal admin.. Same2 bersangka baik ye..

    IBU ANTI VAKSIN 🙂
    Lillahitaala..

    P/s : doktor Kate kat saya tempoh hari habbatusawda tu supplement..:)
    Allah Allah..doktor.. Doktor..

    Sabda Rasulullah:?
    “Tetaplah kamu dengan Habbatus sauda’ ini, kerana padanya?
    terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali as-saam (mati)”?

    – Hadith Riwayat Hadith dan Muslim

    Doktor xnk ke kaji kat makmal keajaiban habbatussawda??

    ?Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu?
    Imam Syafie.

  30. hamba Allah
    08/05/2015 @ 10:16 am

    Suntikan pada ibu

    Pitocin.

    Adakah kamu ambil tahu setiap jenis suntikan yang kamu terima semasa proses bersalin (labor & birth) ?

    Pitocin adalah oksitosin sintetik yang disuntik kepada ibu untuk ”membantu” ibu melalui kelahiran lebih ”pantas”.

    Adakah benar ”bantuan” ini membantu kelahiran lebih ”pantas”, ataupun membuktikan manusia tidak sabar dan ingin menentukan fitrah kelahiran setiap ibu adalah sama? Kajian telah banyak menunjukkan suntikan pitocin mempunyai risiko 2 kali ganda punca kelahiran secara cesarean (pembedahan).

    Hormon oksitosin ciptaan Allah akan dirembeskan apabila wujud sensasi cinta & tenang dalam diri wanita, sama ada ketika bersama suami, ketika kelahiran dan menyusui bayi. Adakah kamu nampak kaitan setiap satu perkara yang merangsang wanita merembes oksitosin sebanyaknya?

    Pada saat kontraksi untuk melahirkan, oksitosin semulajadi dalam tubuh wanita akan memberi signal pada otak dan anggota tubuh bahawa saat melahirkan bakal tiba. Rahim akan mula massage bayi secara perlahan-lahan sebagai signal kepada ibu kontraksi telah bermula. Ibu akan melalui setiap kontraksi dengan tenang kerana proses fitrahnya kelahiran itu adalah tenang dan tidak gopoh.

    Akan tetapi jika ibu diberi suntikan pitocin, tubuh badan ibu terkejut dengan rangsangan hormon sintetik, rahim pula massage bayi dengan rangsangan kontraksi yang kuat, ibu dan bayi tidak dapat melalui detik kontraksi dengan tenang. Nampak tak di mana punca komplikasi?

    Komplikasi yang menjadikan bayi tertekan (fetal distress), ibu gagal bertenang dan gagal menyalur oksigen yang cukup, berakhir dengan komplikasi kelahiran.

    Allah ciptakan setiap sesuatu bersebab, maka nikmat Allah yang mana kamu dustakan?

  31. hamba Allah
    08/05/2015 @ 11:58 am

    Vaksin dikalangan kanak-kanak, Ikim.fm.

    Pertama sentuh bab susu ibu sampai 6 bulan, anak dapat antibodi dpd susu ibu, lepas 6 bulan takde dah. Doktor pernah nak kaji knp Allah sarankan susu ibu sampai 2 tahun?

    Kedua sel babi digunakan sel je bukan gunakan babi. Doktor, hatta sebesar zarah babi tetap babi.

    Ketiga menggelar ibu bapa tolak vaksin sebagai Gerakan Anti Vaksin. Doktor, anda merapu sorang2 on air. Silakan jemput sorang pro-choice untuk bercakap isu ini.

  32. imanurhikmah
    23/06/2015 @ 9:08 am

    en radzi,knp perlu takut anak2 yg xdivaksin? bkn kah kamu percaya vaksin tu mencegah penyakit? so ap nk takut kalo ank encik yg telah di suntik kononnye kebal…

    admin,tq ats jwpn di atas..sy br 3 bln lahirkn ank ke 2,dn masih baby organik spt yg pertama…

    sape yg sokong vaksin tu nk tnye,korg nk mkn ayam pndai dok ckp ayam tu kne cucuk,takut lh kne suntik hormon,ayam bodo lh ap lh,tp yg ckp tu lh dok cucuk ank sendri cm ayam..

    sy mkn ayam kg n organik…

  33. Anonymous
    04/11/2015 @ 12:03 pm

    salam semua… saya seorang ibu yang mempunyai anak perempuan ,sekarang berumur 8 bln. saya juga tidak pernah memberikan vaksin kepada bayi saya kerana saya tahu tentang keburukkannya.

    Hal ini walaupun agak ditentang oleh keluarga mertua saya yang selalu mendesak membawa anak ke klinik tapi saya diamkan saja dan saya selalu cakap yang benda ini tak elok.

    Alhamdulillah, daripada hari pertama lahir sehingga hari ini anak saya sihat dan tidak pernah mengalami gangguan penyakit seperti demam,batuk ataupun selsema.

    Malah saya melihat perkembangannya yang amat baik seperti anak saya seorang bijak, sangat2 periang,aktif,cerdas dan jarang menangis atau merengek seperti anak orang lain.

    Pada pendapat saya jika ada individu yang merasakan diberi vaksin itu baik sila teruskan. Kenapa perlu bertikam lidah.

    Setiap Ibubapa pasti tahu dan mahukan yang terbaik untuk setiap anak bukan. Sekiranya jelas vaksin itu dibuat dari sumber yang haram (babi) takkan sebagai ibubapa kita sanggup nak masukkan kedalam badan anak2 kita.

  34. Anonymous
    25/06/2016 @ 11:36 pm

    Tunggu anak mu setahun lebih dan duduk taska..baru mu tahu

  35. Ela
    17/10/2016 @ 8:02 pm

    Suka sangat dgn pembahasan doktor Noor.

Leave a Reply